gallery/blog maart - wood-lighting-creativity-paper

 

Al zolang ik me kan herinneren heeft het theater een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. Ik ga er heel graag en liefst zo veel mogelijk heen. Ik ben stikgelukkig als ik voor de duur van een voorstelling helemaal ‘van de wereld ben’. Muziek, dans, cabaret en toneelvoorstellingen zijn favoriet. Jaren geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik toneellessen gevolgd. Wat was dat leuk en DOODENG! Ik heb me nooit meer zo kwetsbaar gevoeld als toen, tijdens de repetities en de eindvoorstelling voor mijn grootste fans. Mijn familie. Brr!


Onweerstaanbaar
Het moeilijkste vond ik de opgave om je totaal te geven. Je helemaal te laten gaan. Zonder voorbehoud. Eerlijk is eerlijk, dit zorgde wel voor de mooiste en waarachtigste scènes. Om daar te komen moest ik heel wat grenzen over. Aan dit alles dacht ik terug toen ik naar het televisieprogramma “Volle Zalen” keek, van Cornald Maas. Cornald geeft me in een half uur tijd niet alleen een uniek kijkje achter de schermen, hij laat ook mijn podiumhelden aan het woord over hun helden. Nog niet zo lang geleden was Sanne Wallis de Vries te gast en vertelde ze op haar eigen wijze over de mensen die haar inspireren. Ze zei letterlijk,
 
‘het mooiste aan optredende mensen … die hebben een totale overgave op het moment. Als je het in de klauwen hebt, als je een tekst of lied heel goed kent en dan los gaat. Dat vind ik onweerstaanbaar!’


Los gaan
Dit raakte me omdat het zo waar is. Je hebt niet zomaar een tekst of een lied in de klauwen. Je moet hard werken om los te kunnen gaan. Al mijmerend over deze totale overgave bedacht ik me dat het niet anders werkt met storytelling. Ik heb in de afgelopen jaren professionals mogen trainen en coachen in storytelling, waarbij ik vaak tegen de hardnekkige aanname liep dat een goed verhaal ‘als vanzelf’ komt én verteld wordt. Niets is minder waar. Op zoek gaan naar een verhaal dat recht doet aan je boodschap en aansluit bij de behoefte en verwachting van je luisteraar, dat vraagt voorbereiding. Na de voorbereiding komt het oefenen en pas daarna kun je los gaan. 

 

Als je iemand los ziet gaan is dat inderdaad onweerstaanbaar. Dan hang je als vanzelf aan iemands lippen en komt de boodschap recht je hart binnen. Dat moment is magisch. Ik pleit er daarom voor om alleen voor storytelling te kiezen als je bereid bent er vol voor te gaan. Geef jezelf en de ander dit grote cadeau, want zeg nou zelf, wie wil er niet aangeraakt worden door magie?   

 

Als je het in de klauwen hebt ….

Een verhaal over de magie van de totale overgave

 

1 maart 2017

gallery/afbeelding1

Mijn blogs zijn ook te lezen op