gallery/heart-love-romance-valentine

Terugblik op 1 jaar verhalen vangen

Een verhaal over wat er écht leeft en speelt

 

27 oktober 2017

En zo kan het gebeuren dat ik ineens één jaar een Zelfstandige Zonder Personeel ben. Alle reden voor een feestje ware het niet dat het compleet langs me heen is gegaan. Best vreemd voor iemand die een zeer scherp oog heeft voor de mijlpalen in het leven. Sterker nog, als ik vermoed dat het een karig jaar is met de mijlpalen, verzin ik ze gewoon zelf. Niemand kijk daar meer van op. Maar goed, ik ben dus al een jaar verhalen aan het jagen. Deze omschrijving is bij de start van mijn ‘zelfstandig zijn’ bedacht en heb ik direct omarmd. Ik jaag inderdaad op verhalen. Met plezier en met succes. Wat minder klopt, of beter gezegd waar het wringt, is dat ik ook In Loondienst ben. Huh?! Tja … Dit is nou typisch een voorbeeld van alles willen in het leven. En dan vergeet je dus dingen. Dingen die het waard zijn om bij stil te staan.

 

Loodrechte leercurve
Jarenlang heb ik naar volle tevredenheid bij de politie gewerkt. En als ik zeg jarenlang, dan bedoel ik ook jarenlang. 22 Jaar om precies te zijn. Twee jaar geleden verraste ik mezelf en mijn omgeving met mijn keuze om dit veilige – nooit saaie – nest te verlaten. Dit had niets te maken met het graag willen zijn van een Zelfstandige Zonder Personeel, maar alles met de wil om mijn blik te verruimen. Nieuwe dingen leren, mezelf onderdompelen in een totaal andere bedrijfscultuur. Eerlijk is eerlijk, kijkend naar mijn leeftijd, had ik ook niet veel langer moeten wachten met deze sprong in het diepe. Je bent al gauw te oud in deze maatschappij. Na mijn vertrek ben ik in het wagentje van een achtbaan gaan zitten en ben er niet meer uitgekomen. Loodrecht omhoog, diep dalen, een paar keer over de kop en als toetje nog eens lekker uitgewrongen worden. Soms met een lach van oor tot oor en soms met een hysterisch lachje van de zenuwen. Het resultaat? Onwijs veel geleerd en mezelf op alle fronten ontwikkeld. Ik ben een betere communicatieadviseur geworden en schroom niet meer om mezelf een senior in mijn vak te noemen. Mijn liefde voor verhalen is verdiept en het maakt me stikgelukkig als ik mijn kennis en enthousiasme over de kracht van verhalen kan delen met de zakelijke wereld.

 

Mijn hart volgen
Als je dit zo allemaal leest heb je niet het idee dat het ergens wringt. En toch is dat zo. Zoals gezegd werk ik In Loondienst én voor mezelf. Prima combinatie als je denkt aan die loodrechte leercurve en de wens om mezelf steeds onder te dompelen in andere bedrijfsculturen. Stukken minder te doen als je kijkt naar het aantal uur dat ik werk en de energie die het vraagt. Was ik maar een geboren workaholic, die zou hier gek van blijdschap van worden. Ik niet. Ik werk me het snot voor de ogen en mis van alles. Lummeltijd bijvoorbeeld, maar ook sporten en ongestoord de tijd nemen voor de schatten van mijn hart. Ik hoor je nu denken, kap er dan mee! Dat gezeur … Kies het een of het ander. Die keuze komt, daar vertrouw ik op. Ik heb twee jaar geleden naar mijn hart geluisterd en dat was zeker geen miskleun, dus dat geeft moed. Tijdens mijn geworstel bedacht ik me ineens dat ik gewoon een tussenjaar heb! Je weet wel, dit nieuwe fenomeen onder studenten. Dat je een jaar iets compleet anders gaat doen (of niks ;-) om daarna met nieuwe kennis en levenservaring zonder twijfel te kiezen voor dat ene … De studie van je dromen of in mijn geval voor het één of het ander in plaats van te kiezen voor alles!

 

Onderstroom
Mocht je bijna afgehaakt zijn met lezen omdat het wel heel zwaar en iets te open is, hou dan nog even vol. Er zit heus een boodschap in deze blog. Ik jaag namelijk niet zomaar op verhalen, ik jaag op de verhalen waarin iemand echt het achterste van zijn tong laat zien. Verhalen die gaan over dat wat je écht bezighoudt (zie boven!). In de regel haal ik in een zakelijke setting verhalen op en dan zou je niet direct verwachten dat je te horen krijgt wat er echt bij iemand leeft en speelt. Toch gebeurd het, keer op keer. In de theorie over storytelling noemen ze dat zo mooi de onderstroominformatie. In de worsteling die openhartig met me wordt gedeeld zit ook de les, het keerpunt. Al deze verhalen zorgen er namelijk voor dat mensen en organisaties kunnen groeien. Dat er bijvoorbeeld stappen worden gezet in muurvast zittende teams of mislukte pogingen om het onderscheidende vermogen van je bedrijf bloot te leggen. Het in de basis simpele gegeven dat er geluisterd wordt en dat elk verhaal er toe doet, brengt deze beweging teweeg. Het afgelopen jaar heb ik mensen en organisaties nieuwe inzichten gebracht en zijn er prachtige verhalen verteld en geschreven. Dat was elke keer weer een feest om mee te maken dus wat nou deze mijlpaal niet gevierd? Echt wel … Niet één keer, maar veel vaker!