gallery/sandradesnoo

 

Wat een groot geluk overviel ons allemaal deze zomer. Maanden vol tropische temperaturen, lange avonden in de tuin of op het strand. En klamme rusteloze nachten, dat ook. In mijn geval heb ik de zomervakantie nog tegoed en dat is helemaal prima dankzij deze prachtige zomer. Normaal gesproken kan ik in de vaak natte maand augustus al verlangen naar dat wat me nog te wachten staat, maar dit keer niet. Mijn blogs gaan in min of meerdere mate altijd over de kracht van verhalen, maar deze keer staat de kracht van de zon en vakantie centraal. Heeft dat iets te maken met verhalen?, hoor ik je nu denken. Zéker wel!  

Zon
Ik weet niet wat jouw ervaringen zijn met de zon, maar ik word onder invloed van de zon meer ontspannen. Zelfs als ik aan het werk ben. Het leven onder een stralende zon vind ik nou eenmaal vrolijker, ongedwongener en daardoor meer ontspannen. Je bent veel vaker en langer buiten, het huishouden laat je zonder schuldgevoel versloffen, want het weer kan morgen wel ineens omslaan! Het doet me altijd denken aan mijn kindertijd. In mijn herinnering was namelijk elke zomer mooi en was buiten spelen de norm. Ik kon me tegelijkertijd als kind ook enorm verheugen op de eerste schooldag na zes lange weken vrij. Op deze dag stonden namelijk de vakantieverhalen centraal.

Warm
In mijn kleutertijd zaten we in een kring en later op de basisschool zat iedereen achter zijn/haar tafeltje. Het ritueel bleef hetzelfde. Elk kind mocht vertellen hoe de vakantie was geweest en het was je eigen keuze of je dit summier of uitgebreid deed. Het scheelde natuurlijk enorm of je ‘op’ vakantie was geweest of dat je jezelf, vaak noodgedwongen, had vermaakt bij ‘de deur’. In mijn herinnering luisterden we allemaal met veel plezier naar alle verhalen. Voor je het wist was de ochtend voorbij en rende je, met een warm gevoel van binnen, de pauze tegemoet. Kom daar maar eens om in deze tijd! De bofkonten onder ons vertellen over hun vakantie tegen oprecht geïnteresseerde collega’s bij een bakje koffie. Ik ken helaas ook best veel mensen die om half 10 al vergeten zijn dat ze op vakantie zijn geweest.

Zonde
Hoe jammer is dat! Want onze vakantie en de bijbehorende relaxte flow na afloop heeft, naast heel veel andere positieve effecten, óók invloed op ons luisterend vermogen. Onder invloed van zon, zee, strand of zware backpack hebben we vaak mooie nieuwe inzichten opgedaan, een stapel boeken uitgelezen of zomaar gemijmerd. Het resultaat is vaak heel helend. Je bent weer fris en fruitig en alle stemmen in je hoofd zijn gestild. Precies dan sta je open voor verhalen! Na je vakantie heb je het vermogen om geduldig te luisteren naar iemands verhaal, om door te vragen bij onduidelijkheden. Gewoon omdat je eigen hoofd niet zoveel van je vraagt.

Dus bij deze de oproep om na je vakantie die zalige relaxte ‘mij maak je niet meer gek’ flow óók te gebruiken om eens goed rond te vragen en te luisteren. Dikke kans dat je dit na een week werken niet meer kan opbrengen. Stel dat we dit allemaal doen, dan hebben we met elkaar een goed beeld van wat er écht leeft en speelt om ons heen. En dat cadeau is net zo groot, als de zon en vakantie vieren!

 

 

 

 

 

 

Zomerse overpeinzing
Een verhaal over de kracht van de zon, vakantieflow en storytelling

 

10 september 2018