Ons 'Fonds in het Wild' verhaal

 

oktober 2017

Op de laatste dag van augustus werd ik gebeld door Marijne Tesser, communicatiemanager bij het Fonds voor Cultuurparticipatie, met een hele leuke vraag: “Elk jaar gaat het hele team van het Fonds de ‘hei’ op. Deze ‘Fonds in het Wild’ dag is een vrolijke en ongedwongen dag die helemaal in het teken staat van beleven. We bezoeken dit jaar drie projecten in Nijmegen die we ondersteunen. We willen als Fonds heel graag het verschil maken en door projecten te bezoeken ervaren we zelf wat ze teweeg brengen, zowel bij deelnemers als in de maatschappij. Ik zie het zo voor me dat ieder groepje naar aanleiding van zijn projectbezoek een kort verhaal ontwikkelt over de impact van het Fonds op dit project. Aan het einde van de dag brengen we al deze verhalen samen tot één verhaal over de impact van het Fonds in Nijmegen. Omdat dit niet de makkelijkste opdracht is, zoek ik iemand die ons hierin kan begeleiden. Wil je ons helpen?”


DE KRACHT VAN EEN VERHAAL
Ik zei het al, Marijne stelde een hele leuke vraag en uiteraard heb ik volmondig ‘JA!’ gezegd! En zo kwam ik op donderdag 5 oktober 2017 in Nijmegen terecht. De vraag van Marijne was niet alleen leuk en interessant, maar ook heel ambitieus. Het programma van de dag zat bommetje vol, dus in samenspraak met Marijne en haar collega Nancy Scheeve, communicatieadviseur bij het Fonds, hebben we een meer realistischere inhoud voor mijn workshop bedacht. Op de dag zelf bleek dit nóg te ambitieus te zijn, maar daar is dan weer de competentie flexibiliteit voor uitgevonden! ’s Morgens heb ik in sneltreinvaart het hele team ondergedompeld in de kracht van een (goed) verhaal. De vragen ‘wat is een verhaal?’ en ‘hoe zet je een verhaal zakelijk in’ stonden centraal. Het was mijn bedoeling om te inspireren en informeren. Meer tijd was er niet, maar hoe leuk was het om te merken dat het ‘verhaalzaadje’ in die korte tijd tóch geplant was! In de bus, op weg van Utrecht naar Nijmegen, hadden ze op basis van een verhaalvraag al persoonlijke verhalen met elkaar gedeeld. Omdat deze dag helemaal in het teken stond van ‘impact’ had ik de vraag ‘‘Kun je een situatie of een gebeurtenis voor me beschrijven waarin je voelde, hier heb ik daadwerkelijk iets voor een ander betekend” bedacht. Dit bleek precies de goede opwarmer te zijn. 

 

VERHAAL VAN DE DAG
Het team ging daarna in subgroepjes uiteen voor het bezoek aan de drie cultuurprojecten. Ze hadden vooraf de opdracht gekregen om van dit bezoek een verhaal te maken. Een pittige opdracht! Ik had ze wel een spiekbriefje meegegeven met daarop een aantal verhaalvragen die ze aan de cultuurmakers en deelnemers konden stellen en een overzichtje met daarin de bouwstenen van een goed verhaal. Aan het eind van de dag kwam iedereen weer bruisend van energie en enthousiasme bij mij terug en werden de verhalen van de projecten met het hele team gedeeld. Stuk voor stuk prachtige verhalen die recht uit het hart kwamen! Het Fonds heeft een aantal goede verhalenvertellers in hun team en het werd me al snel duidelijk dat de goede verhalen tegen de plinten klotsen. Het team hoeft alleen nog maar tijd en ruimte te vinden om ze in de spotlights te zetten! Niet elke organisatie heeft zoveel ‘impact’ verhalen te vertellen, dus dit is een rijkdom. 

Toen alle verhalen gedeeld waren hebben ze met elkaar de rode draad uit deze drie verhalen gefilterd. Terugkijkend op deze bezoeken en de verhalen stelde ik hen de vragen, ‘wat was de precieze impact van het Fonds?’ en ‘waar hebben jullie het verschil gemaakt?’. Flipovers werden volgeschreven en deze heb ik mee naar huis genomen. Dat was mijn huiswerk! Op basis van deze rode draad en de audio opnames van de verhalen heb ik voor hen het “Fonds in het Wild” verhaal 2017 geschreven. Het verhaal begint zo:

“Onze dag begint met recht wild. De tweede herfststorm is een feit en we waaien met windkracht 9 van Utrecht naar Nijmegen. We komen op adem in de Burgerzaal van het gemeentehuis waar historie en Gispen heel natuurlijk samengaan…”


Benieuwd naar de rest van het verhaal en het mooie werk van het Fonds? Klik dan hier!
 

 

 

 

Review van deze opdracht                         

 

Door Marijne Tesser, communicatiemanager Fonds voor Cultuurparticipatie:

“Sandra heeft ons tijdens onze Fonds in het Wild dag met haar aanstekelijke enthousiasme warm gemaakt voor het ophalen en vertellen van verhalen. Ze dacht fijn mee in de voorbereiding en pikte goed op wat we van haar nodig hadden. Samen hebben we hierdoor een mooie programma samen kunnen stellen. Als bonus bracht ze op de dag zelf nog een flinke dosis flexibiliteit mee, wat goed van pas kwam aangezien we ter plekke het programma wegens tijdsdruk om moesten gooien. Een halvering van haar tijd bracht haar niet van haar stuk en haar workshop leverde ons prachtige verhalen op.”