Wij zijn de afdeling Voorbereiding op Rampen en Crises. Samen met onze collega’s van de brandweer en bedrijfsvoering en onze externe partners zorgen wij voor de veiligheid van bijna 485.000 mensen. Wij staan 24 uur per dag en 7 dagen per week paraat voor iedereen die in ons verzorgingsgebied woont, werkt of verblijft.

De afdeling Voorbereiding op Rampen en Crises is een onderdeel van de Veiligheidsregio ZuidHolland Zuid. Wij zijn ontstaan uit de behoefte om bij een mogelijke maatschappelijke ontwrichting de crisisbeheersing regionaal te coördineren. Denk aan de brand bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk of de brand in een treinwagon op het rangeerterrein Kijfhoek. Ook bij iets feestelijks als het koninklijke bezoek op Koningsdag in Dordrecht kan de samenleving op ons rekenen.
 
Netwerkorganisatie
Onze afdeling staat bekend als ‘VRC’. Wij zijn de spin in het web van mensen, materialen en kennis. Wij bundelen alle krachten en specialismen op het gebied van crisisbeheersing. Of het nu GHOR, Bevolkingszorg of multi is. Iedereen die een taak heeft op het moment dat er sprake is van een ramp of crisis maakt onderdeel uit van ons netwerk. Wij nemen de leiding en zorgen voor coördinatie in de voorbereiding, als het er toe doet én daarna. Het evalueren is net zo belangrijk. We willen ons elke dag verbeteren. Niet voor niets behoren we tot de top van de veiligheidsregio’s in Nederland.
 
Complex
Het is best lastig om op een aansprekende manier te omschrijven wat we allemaal doen. Ons werk is deels abstract, misschien wel juist omdat we ons elke dag focussen op dat wat er mis kan gaan. We zijn adviseurs en plannenschrijvers. We denken in mogelijke risico’s én in oplossingen. In ons hart zijn we echte doeners en dat kunnen we kwijt in het faciliteren, oefenen en trainen. Zo zorgen we dat iedereen voorbereid is op het onverwachtse. Zelfs bij de opvang van vluchtelingen in onze regio, wat in principe buiten onze kerntaak ligt, bewijzen we onze toegevoegde waarde. Wij verbinden door afstemming en informatiedeling.
 
Focus

Wij hebben geen doorsnee baan en daar zijn we trots op. We doen iets heel bijzonders. We zijn elke dag bezig alsof het ‘voor het echie’ is. Dat vraagt om een constante scan van onze omgeving en een permanente focus. Wij signaleren trends en maatschappelijke ontwikkelingen en vertalen die naar een adequate crisisbeheersing. We delen onze kennis met wie we maar kunnen. Dat vraagt wat van ons als mens. Om het van jezelf te zeggen voelt vreemd, maar we zijn als afdeling flexibel, hulpvaardig en altijd op zoek naar samenhang en verbinding. Intern en extern. Soms met het hart op de tong, maar altijd met respect. We zijn oplossingsgericht en proactief. 

 

Elke dag zetten wij ons in om de samenleving weer een stukje veiliger te maken. We zijn experts in crisisbeheersing en willen dat graag met u delen. Liefst zo breed mogelijk, want alleen zo kunnen we het verschil maken. Regionaal, interregionaal en (inter)nationaal.

 

 

 

 

 


 

 

 

                   

 

 

Ons Verhaal

 

Juni 2017