In maart 2017 werd ik benaderd door de communicatieadviseur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid met de vraag of ik een corporate story wilde ontwikkelen voor de afdeling Voorbereiding op Rampen en Crises (VRC). Deze afdeling is voor een belangrijk deel het gezicht van de Veiligheidsregio doordat ze door haar netwerkfunctie het meeste contact heeft met externe partners. In de zomer van 2016 is de afdeling gereorganiseerd en werken de collega’s op een andere manier samen. Door deze nieuwe structuur ontbreekt het zicht op elkaars werk en op dat wat men bindt als afdeling. De taken van de afdeling zijn vrij complex en de collega’s vinden het in- en extern lastig om op een aansprekende en duidelijke manier uit te leggen wat ze doen en waar ze voor staan.

 

In de maanden april en mei ben ik de wondere wereld van de afdeling Voorbereiding op Rampen en Crises ingedoken. Ik heb voor het schrijven van dit verhaal een representatieve mix van collega’s en externe partners geïnterviewd. In totaal heb ik 13 mensen gesproken. De verhaalvragen die ik stelde waren erop gericht om de identiteit, waarden, cultuur en imago van de afdeling te achterhalen. Iedereen werkte enthousiast en openhartig mee en daardoor kreeg ik een uniek kijkje achter de schermen van ‘VRC’. Als iedereen het achterste van zijn tong laat zien en echt vertelt wat er leeft en speelt, komt de rode draad van een afdeling als vanzelf bovendrijven in hun verhalen. Dat is altijd weer een magisch proces! De opbrengst is een mooi, intern gedragen en authentiek verhaal van de afdeling. Op papier staat hun afdeling als een huis en het is nu aan hen om het tot leven te brengen. Ik ben in ieder geval ‘om’ en vertel hun verhaal als ambassadeur van de afdeling met plezier door!

 

“Wij zijn de afdeling Voorbereiding op Rampen en Crises. Samen met onze collega’s van de brandweer en bedrijfsvoering en onze externe partners zorgen wij voor de veiligheid van bijna 485.000 mensen. Wij staan 24 uur per dag en 7 dagen per week paraat voor iedereen die in ons verzorgingsgebied woont, werkt of verblijft.”

 

Lees het hele verhaal van de afdeling VRC hier.

 

 

 

Review van deze opdracht

Door Marloes Groeneveld, communicatieadviseur en Roland Bron, Hoofd afdeling Voorbereiding op Rampen en Crises – Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid:
 

“Sandra is een prettige persoonlijkheid. Ze is professioneel en een echte verhalenjager. Met haar enthousiasme en juiste vragentechniek krijgt zij verhalen uit mensen en weet zij dit in korte tijd te vertalen naar één gezamenlijk verhaal. Een verhaal wat ons als afdeling echt helpt om in- en extern  te vertellen wie we zijn, wat we doen en waar we voor staan!”

 

                   

 

 

Wat is ons verhaal?

 

Juni 2017